tirsdag 2. oktober 2007

Storm i juni


Dette var planlagt å bli Irene Nemirovskys hovedverk, et romanepos bestående av fire eller fem deler krigshistorie. Hun rakk å bli ferdig med de to første bøkene, før hun ble deportert til Auschwitz i 1942, der hun ble myrdet av nazistene. Originalmanuset ble ikke utgitt i Frankrike før i 2004, og Storm i juni består av to deler; "Storm i juni" og "Dolce".
Den første delen handler om tyskernes inntog i Frankrike, og flukten fra Paris. Del to foregår i en landsby der en del tyske soldater er stasjonert. Handlingen her går fram til Tyskland erklærer Sovjet krig, og de tyske soldatene flyttes til østfronten.
"Storm i juni" er en annerledes krigsroman. Personene blir skildret av en forfatter som helt klart klarer å fange ulike mennesketyper. Det er leit å lese siste setning og samtidig kjenne forfatterens skjebne, her skulle det kommet mer.
Boka inneholder også fortellingen om Irene Nemirovskys liv, noe som også er fascinerende lesning. Og det er interessant å lese om hennes notater rundt verket, og få et lite innblikk i hvordan hun jobbet.
Dette er en perle av en bok, en bok man er fristet til å si veldig mye om, men som nok aller helst bare bør finne en leser, uten at man sier så veldig mye om den - det kan lett bli mange unødvendige og store ord om en bok som utmerket godt klarer å si noe til de fleste lesere helt av seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar