lørdag 14. juni 2008

Om å være Katt og om å vente på mat


Katt venter. Hun har et blandet forhold til fugler, Katt. Noen er hun redd for. Kråkene, for eksempel, de kjefter på henne hvis hun kommer for nær. Skjærene flyr av og til over henne og slipper pinner på henne. Hun liker ikke store fugler som bråker.

De små derimot, de liker hun. Hun liker dem så godt at hun av og til kommer hjem med fjær rundt munnen, eller sittende fast i pelsen. En gang satt det en fuglefot fast i pelsen hennes. Det var ekkelt. Vingene liker hun ikke, de legger hun igjen på plenen, sånn at de kan bli tatt av gressklipperen. Eller de kan bli spist av naboen hund - den liker alt.

Vi prøvde å ha fuglebrett en periode, det var kaldt og fuglene sultet. Maten vår ville de ikke ha, vi forstod jo hvorfor da vi så at Katt hadde presset seg inn i det lille fuglehuset en av ungene hadde snekret på skolen. Etter at maten ble plassert et kattesikkert sted, kunne vi også redde småfugler fra sult og nød, og ikke bare lure dem i døden.

Vi har mange fuglekasser, og fuglereir både her og der. Oppunder taket, for eksempel, bor det fugler. Vår store skrekk er at Katt skal ta en av fugleforeldrene. Vi har nemlig observert at det å være foreldre til fugleunger er en stor oppgave - fuglene flyr fram og tilbake absolutt hele dagen med mat til ungene sine. Etter å ha sett hvordan de sliter, unner vi ingen fugl å være aleneforsørger.

Foreløpig har det gått bra for fuglene - alle kassene har fortsatt to voksenfugler, og et ukjent antall unger. Og det er det Katt venter på nå - at de skal forlate redet. Hun slår seg av og til ned på sin nye trone, den tidligere hoggestabben vår. Fra den stubben kan hun se tre fuglekasser, og det aner oss at hun ligger der håper at ungene snart skal ut å fly, og at de skal fly rett inn i gapet hennes.

Det pleier å gå bra - de er overraskende dyktige, de små fuglene. Det har hendt at en og annen har bommet på åpningen når de skal hjem igjen etter de første flyturene, men stort sett klarer de seg. Og så er det plutselig over. Og Katt setter seg på jordet og venter på at museungene skal løpe forbi. Helt til neste fuglepar bosetter seg i kassene og Dronningen bestiger tronen sin igjen.

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar