søndag 15. januar 2012

Bare tre igjen....

.

1937: Mormor og morfar med de tre eldste døtrene og mormors mor foran den nye lastebilen.


- Nå har jeg bare tre igjen, sier mormor, og rister på hodet.

Hun snakker om ungene sine. Tidligere har den eldste datteren og den yngste sønnen dødd, og sist uke døde datter nummer to.

- Nå har jeg bare tre igjen. Det er ikke riktig, ungene skal ikke dø først, sier hun, som om få uker fyller 101 år.

Jeg nikker, og skjønner så inderlig godt hva hun mener.

- Men jeg har vært heldig, sier hun.
- Alle seks fikk vokse opp, og ble til kjekke folk.

Hun fortsetter å snakke om ungene sine, de som er der, og de som ikke er der mer. Og hun gjentar at hun har vært heldig, hun synes synd på de foreldrene som opplever at ungene er født syke, eller dør når de er små.

- Det må være fælt å oppleve, sier mormor.
Igjen nikker jeg enig. Mormor husker ikke at jeg er en av de foreldrene som har opplevd at et lite barn dør, og det er ingen grunn til å minne henne på det.

Hun er stille en stund.
Så gjentar hun: Nå har jeg bare tre igjen.

Og igjen nikker jeg enig...
.

tirsdag 10. januar 2012

Snev av vinter

.



Det er ikke sånn at jeg har lengta etter vinter og snø, absolutt ikke. Likevel var det greit å se at favorittreet mitt plutselig så ut som et vintertre, himmelen var hvit, og at det ble spor på bakken der jeg gikk.

Og jeg så Hroar, den rare katten, gå i sine egne spor. Ikke bare en gang, men mange, og lekende lett så det ut til å være. Ikke visste jeg at katter går i sine egne spor, men nå vet jeg det...
.

søndag 8. januar 2012

Josef, igjen

.



Den ensomme Josef i krybba er pakket bort. Ikke helt alene, heller.

Maria og Jesusbarnet kom riktignok ikke tilbake. Teoriene om hvorfor de ikke var der, ble flere og flere etterhvert som juledagene gikk. Reiste de fra ham, tro? Kanskje Maria ønsket seg noe annet, at hun nektet å tilbringe jula i en stall?

Tenåringen i huset mener at det var Josef som ba Maria om å dra. Hun sier at han faktisk ikke trodde på de jomfru-greiene, og at han ikke ville ha noe mer med henne å gjøre.
Vi vet ikke, men fortsetter sikkert å spekulere til neste jul.

I alle fall, Josef har fått selskap. Under juletreet lå det en pakke til Josef, og det var ingen i vårt hus som hadde kjøpt den, så flere var med på lage historien om Josef.
Vi trodde kanskje det var en ny Maria, men det viste seg å være et esel. Så nå har han fått selskap i stallen.

Og neste år ønsker han seg et lam...
.

fredag 6. januar 2012

Da det var jul...

.



Også dyra var interessert i pakkene under treet. I alle fall Hroar. Og han var veldig fornøyd med tomme esker, bånd og julepapir. Sånn sett er han grei å ha med å gjøre, og det er i alle fall noe.
.