onsdag 28. juli 2010

tirsdag 27. juli 2010

Fluesoppen befaler deg...

 .


Noen ganger går jeg tur forbi fluesopp-fjellet, der noen har tatt seg tid til å male en sopp, og til å skrive "Fluesoppen befaler deg".

Det er ingen sti der, men noen har giddet å ta med seg fantasi og maling inn i skogen for å pynte fjellet. Jeg vet ikke hvem det er som har gjort det, eller hvorfor, kanskje de hadde en slags lek på akkurat det stedet, eller kanskje de bare kjedet seg. Eller kanskje de egentlig drømte om å sette merket sitt et mer synlig sted, men ikke turde.

Hva fluesoppen befaler vet jeg heller ikke, men den får i alle fall meg til å smile når jeg går forbi.
.

søndag 18. juli 2010

I Danmark brenner de hekser....

 .


... i alle fall på St. Hans aften. Alle bålene vi så, hadde en heks i toppen. En dansk venn sier at de brente riktig mange hekser i virkeligheten også, i den tiden man gjorde sånt. Jeg synes det er en merkelig skikk å feste en heks i toppen av et bål - til minne om barbari, på en måte.

Ellers tilbrakte jeg St. Hans aften i år på Louisiana - hele området var fullt av små og store mennesker som så kust, spiste, fulgte med på underholdningen, og koste seg i gresset. Og avsluttet aftenen med å brenne ei heks.
.

fredag 16. juli 2010

Svaler med egen do

 .

 I dag var det vill svaleaktivitet i lufta hos meg. Jeg visste ikke at det var et svalereir i nærheten, men i dag var i alle fall en familie med 6 svaleunger på flytur. Ungene fløy ganske lavt og vinglete, og måtte ofte sette seg å hvile på telefonstolpene og på taket.

I Rudkøbing på Langland så jeg noen svaler som hadde fått sin egen do. De hadde bygget reir innunder taket mellom to butikker, og noen kloke mennesker hadde sørget for at fuglene fikk sin egen do under reiret. Sånn fikk fuglene være i fred uten at menneskene rundt slapp å vaske fugledritt hele tida.

I tillegg fikk de et fint sted å sitte, svalene, for å betrakte verden rundt seg.
.

tirsdag 13. juli 2010

Late-som-sol

 .



Når du trenger å sladre og drikke vin på verandaen, er det helt greit å late som om det er sol.... Det er nesten så de tror det selv, verandadamene, både at det er sol og at de er på en veranda.
.

mandag 12. juli 2010

Peon, igjen

.


I dag så den sånn ut, en av peonene i min hage. I morgen kommer den til å ligge på bakken, slått ned av regnet. Og jeg må vente et helt år før jeg ser den like staselig i hagen min igjen....
.

torsdag 8. juli 2010

Noen ganger er man nesten et annet sted...

 .


Om man er i Københavnområdet, er s-tog en kjekk ting, så sant de går. De gjorde de ikke da vi var på ferie, så vi måtte ta buss. Det er ikke fullt så kjekt, det er i alle fall ikke like lett å orientere seg i bussruteverdenen som i s-tog verdenen, men er det sporarbeid, så er det sporarbeid, og da er det buss for tog, enten man er i Danmark eller Norge.

Jeg er sånn som gjerne liker å finne ut av hva ting står for, som f.eks. s'en i s-tog. Da er det morsomt å lese på Wikipedia at den rett og slett ikke står for noen ting:

S'et i betegnelsen står ikke for noget bestemt. Navnet fandt man frem til gennem en rundspørge i Politiken17. februar 1934 den Den elektriske enquete[Kilde mangler]. Der blev enighed om at S-tog og S-bane var de bedste forslag, måske påvirket af, at de karakteristiske sekskantede skilte med vingehjul, "S" og krone allerede var opsat for at markere hvor der lå en station. I Tyskland havde man tre år tidligere taget betegnelsen S-Bahn i brug, formentlig i to betydninger, nemlig Stadtbahn (bybane) i Berlin og Schnellbahn ("hurtigbane") ved Hamborg. Kilde: Wikipedia

Ellers liker jeg godt å se på jernbanestasjoner, og man kan jo se selv om det ikke går tog der fra. Bildet er fra Virum stasjon, og et lite øyeblikk tenkte jeg at noen ganger ser det ut som om man er i en annen tid, et annet sted, og jeg kunne for eksempel vært i Øst-Tyskland på 1980-tallet.
.

tirsdag 6. juli 2010

Græsk bøf...

.



Årets Danmarkstur er over for denne gang, jeg rydder i bilder, og for en gangs skyld har jeg også fotografert mat.

Jeg bruker fotografier som huskelapper, og denne gangen skal jeg huske at når jeg bestiller en liten frokost-rett med en græsk bøf, kan det hende jeg får en bøf som ligger på en seng av flødekartofler og dekker hele den digre tallerkenen. Og at jeg kanskje, hvis jeg har planer om å spise middag senere den dagen, kanskje heller bør velge noe annet enn bøf...

...og jeg tenker at Danmark er noe av det metteste jeg vet....
.

søndag 4. juli 2010

Å elske peoner

.



Jeg liker peoner. Det er noe med denne gamle planta som var så vanlig i oldemorhagene før i tida, den er litt dronningaktig, på en måte, der den står med de store, overdådige blomstene sine. Og det er med peoner som de oppfører seg som dronninger: plutselig blir krona for tung å bære, og man deiser i bakken.




Ikke alle sorter har like tunge blomster - dette er en enkel variant, som jeg så på Frilandsmuseet i Danmark. De var ikke like dronningaktige i gamle dager, men minst like fine. Jeg liker peoner. Og humlene elsker dem. Bokstavlig talt.
.