torsdag 28. august 2008

Om å gjøre hagearbeid sammen med Katt

.

Den bortskjemte katten og jeg har vært ute i hagen og gjort høstting. Det vil si, den bortskjemte katten har gjort katteting: den har fanget og spist en mus, den har lagt seg ned og rullet alle steder jeg skulle luke, og da jeg gravde et hull til en høstdelt plante, skyndet den seg å gjøre fra seg i det ferdiggravde hullet før jeg rakk å sette planten ned.

Jeg ga opp gravingen, og gikk en liten tur med katten i stedet, det vil si at jeg gikk, katten ble båret. Hun er en bortskjemt dame som liker å sitte på skulderen min og betrakte verden.

Det er en ting jeg alltid får gjøre i fred for katten, det er å bruke plantemakuleringsmaskinen - kompostkvernen bråker litt for mye til at katten gidder være i nærheten. Så mens jeg sørget for at ulikt plantemateriale ble hakket opp i småbiter og brukt som jorddekke ved den nyplanta hekken, lå pus og sov blant floksene.

Og hun gjorde et godt valg av sovested - det er ikke mye som blomstrer hos oss akkurat nå, men floksene står der i år også, og varsler om at høsten er her.
.

onsdag 27. august 2008

Fra ufo til fo...

.

Hadde jeg vært et dyr, så hadde jeg vært en hamster. Det hoper seg opp rundt meg, av ting jeg tenker jeg kanskje kan få bruk for en dag, og av prosjekter jeg har tenkt å gjøre ferdig. En dag.

Akkurat nå prøver jeg å få orden og oversikt, i det minste litt orden og oversikt, og jeg kikker i esker og poser, jeg sorterer og kaster. Jeg innrømmer at jeg sorterer mer enn jeg kaster, men allikevel, jeg tar i alle fall i ting jeg ikke har sett på lenge.

Og jeg møter ufo'ene mine, alle de uferdige objektene som av en eller annen grunn har blitt liggende - det var ikke gøy mer, noe annet fristet mer, eller jeg glemte dem, rett og slett. Som denne lille veska som bare manglet en hank. Nå har den fått det, og ufo'en har blitt fo og flyttet inn i et skap, der den skal bo til jeg finner ut hva jeg skal gjøre med den.

Og i vaskemaskinen ligger det noe som skal bli tova strikkevesker, på vei til å bli fo'er, de også. Kanskje....
.

fredag 22. august 2008

Kantarell i hagen

.



Jeg er glad i hagen min. Jeg er glad i hagen min selv om jeg ofte føler at jeg er i en evig kamp med naturen, en kamp jeg er nødt til å tape, siden hver gang jeg rydder et lite felt, eller luker et bed, står naturen klar til å rykke inn å ta landet tilbake.

Jeg er glad i hagen min, selv om jeg ikke liker alle som bor i den, jeg misliker liljebillene, selv om de har fin farge, jeg liker ikke veps, eller brennesle. Jeg er glad i hagen min, selv om skvallerkålen er mye mer utholdende og levedyktig enn plantene jeg prøver å passe på.

Jeg er glad i hagen min, og kjemper for harde livet mot at iberiasneglene skal få herredømme over den og overta den fullstendig.

Jeg er glad i hagen min, men jeg tenker ganske ofte at det er slitsomt å ha den, og at jeg kanskje ville hatt det bedre uten.

På sånne dager er det ekstra godt å gå ut i den uoppdragne hagen å se kantarellene lyse opp, og tenke at i en tam, velfrisert hage skjer ikke det så ofte. Og da tenker jeg at akkurat så rotete vil jeg ha det, sånn at jeg kan bli overrasket og glad når jeg finner noe jeg ikke visste var der...
.

fredag 15. august 2008

All the lonely Socks, where do they all come from ?

.


Jeg er på jakt om dagen. Jeg leiter høyt og lavt, kryper inn i mørke skap, åler meg inn under senger, kikker bak alt som har ei bakside. Nei, jeg driver ikke med matauk, og det jeg jakter på har verken puls eller pust - jeg jakter på sokker.

Vår klappkasse med enslige sokker er full - og det går mange enslige sokker i en klappkasse. Det er et par år siden vi hadde forrige runde med jakten på forsvunne sokker, da hele familien satt i ring og laget par, og kastet alle sokkene som ikke fant en som så ut som dem selv. Nå er vi i gang igjen.

Her vaskes det sokker. Vi visste ikke at vi hadde så mange sokker, så mange at håpet om å lage mange par ut av dem stiger. Vi lurer litt på når alle disse sokkene kom inn i huset - noen må ha kjøpt dem en gang, for vi tror ikke at sokker kommer gående inn i huset av seg selv.

Imidlertid tror vi at sokkene av og til går ut av huset helt av seg selv, for eksempel når de blir uvenner med partneren sin. Og de som mener at det folk tar for lettvint på sine forhold, burde ta en kikk på sokkeverdenen: Vi tror at sokker ofte marsjerer i sinne, for aldri mer å komme tilbake. I alle fall kan det forklare alle alene-sokkene - vi kan i hvert fall ikke huske at vi ofte har gått ut av huset med to sokker på, for så å komme hjem med en.

Et annet alternativ er at vaskemaskiner spiser sokker, at de må ha et visst antall sokker for å orke litt til. Her døde vaskemaskinen for noen uker siden, den kan for eksempel ha forspist seg på sokker og rett og slett dødd av grådighet. Og da kan det hende at nå, med en annen vaskemaskin, som kanskje er mer måteholden, at det vil endre seg, at vi får ha sokkene våre i fred...

I alle fall: her vaskes det, og her jaktes det. Og om ikke lenge er det klart for å lage par, mens vi fortsetter å fundere over hvor de blir av, disse sokkene som er borte. Vi har en teori som vi kanskje vil komme nærmere inn på en annen dag - at sokker som forsvinner blir til plastposer i plastposeskuffen...
.

tirsdag 12. august 2008

Fruktfluer

.


Du skjønner at det er på tide med skolestart når ungene dine helt av seg selv setter i gang med naturfageksperimenter og klekker ut fruktfluer på et høyt nivå på rommene sine....
.

Veierlandfestivalen nærmer seg ...

.


Lørdag 16. august er det igjen klart for Veierlandfestivalen, og nok en gang skal Philips Pirater opptre. Programmet i år er sterkt, med Myhre & Børretzen og Unni Wilhelmsen som "headlinere", og i tillegg får man råknråll fra Piratene og Norske Byggeklosser. Se websida til festivalen for nærmere info om priser, tider, ferge, camping og lignende.

Jeg gleder meg, og håper på godt vær - hyggelige mennesker vet jeg at jeg møter uansett.
.