torsdag 31. juli 2008

En rakkar

.


Reke eller akkar - jeg vet ikke hva det minner mest om, dette vesenet jeg har strikka. Han ser ut som noe som bor i havet, og det gjør han jo lurt i i sommervarmen.

Når jeg tenker meg om, ser jeg jo at jeg selvfølgelig har laget en Rakkar - en slektning av både reka og akkaren. Bare jeg får tid og lyst, og det ikke er så varmt, tror jeg at jeg skal strikke en annen nær slektning; en stakkar...
.

tirsdag 29. juli 2008

Om våkne gresshopper og trøtte damer...


Det er en gresshoppe i huset mitt. Den er absolutt våken, og den skulle helt sikkert ønske at den var ute sammen med gresshoppevennene sine. Jeg er absolutt våken og skulle også ønske at den var ute sammen med gresshoppevennene sine. Det kommer lyd fra gresshoppen. Høy lyd. Likevel finner jeg den ikke.

Egentlig liker jeg gresshopper. Særlig om dagen. Og ute. Best liker jeg de små brune gresshoppene, de ser hyggelige ut der de hopper rundt i grøftekanten. Katten min liker dem også. Katten min liker i grunnen flere innsekter - rett som det er kommer hun inn med både gresshoppeben og sommerfuglvinger festet i værhårene.

De store grønne gresshoppene liker jeg ikke så veldig godt. Særlig ikke etter at jeg tråkka på en sånn en gang - barbeint. Jeg husker fortsatt den knasende lyden og de ekle gresshoppegreiene som satt fast på foten min.

Innegresshoppen er stille et par minutter, og så kommer den plutselig med en gresshoppelyd igjen. Egentlig pleier jeg å være glad for å høre gresshoppelydene - jeg går på en måte rundt og venter på at de skal forsvinne. Man kan av og til høre ikke så veldig gamle mennesker si at det ikke finnes gresshopper lenger, sånn som det gjorde før. Jeg har opplevd at folk har sagt det i sommerkvelden, mens jeg vitterlig har hørt gresshoppene lage lydene sine. Visstnok er gresshoppelydene noe av det første som pleier å forsvinne når hørselen blir dårligere med alderen. Så altså - jeg pleier å være litt glad når jeg opplever å høre gresshoppene enda en sommer.

Men ikke i natt. Det er heller ikke mange netter siden det var en gresshoppe på mitt soverom om natta. I min fantasi ble den større og større, og da jeg gikk på gresshoppejakt forventet jeg å finne en kjempestor grønn gresshoppe. Jeg fant en liten brun en i en krok, og jeg bar den forsiktig ut.

Natten etter hørte jeg gresshoppene ute - det var på en måte to typer lyder fra dem - det virket som om det var en gruppe med litt rolige brumlete lyder, og en annen gruppe som var mer høye og hektiske. Og innimellom var det en avviker som ikke hørtes ut som noen av de andre. Jeg tenkte at det var min gresshoppe, den jeg reddet, og at den var jaget inn i huset av de andre gresshoppene, som rett og slett ikke orket å høre på den mer. Og nå tror jeg jammen at de har jaget den igjen, og at den nå befinner seg et sted i nærheten av meg, men bedre gjemt denne gangen.

Og jeg tenker at bare jeg finner den, skal jeg bære den helt bort i skogkanten, og håpe at den ikke finner veien tilbake. Hvis ikke katten finner den først...

søndag 20. juli 2008

Om store lastebiler, kø, og å måtte tisse....

.


Når vi er på ferie i Europa og kjører gjennom Tyskland, varierer alltid humøret mitt veldig. Det er ikke sånn at det skifter fra kjempeglad til trist på et blunk, nei, det varierer mellom litt sur, veldig sur, aggressiv og av og til redd.

Det er alltid kø ved Hamburg, og trafikken står stille når man må tisse, store deler av veien er sperret av på grunn av veiarbeid (men hvor er veiarbeiderne?), det går sakte, sakte.

Av og til er det de som kjører i de kjempestore lastebilene og trailerne sin skyld at det går sakte. Günter, for eksempel, tror nemlig at han kan kjøre mye fortere enn han egentlig kan, og at det er Hans i lastebilen foran som er sinka, og om han bare kommer forbi den, da vil det gå fort. Det er bare det at Günter ikke kommer forbi - han kan ikke kjøre så fort som han tror. I tillegg er Hans ganske sur fordi Günter prøver å kjøre forbi, og ikke faen om han slipper konkurrenten inn foran seg. Og bak disse to lastebilene som fyller veien, kjører vi, og mange andre. Sure, fordi vi må tisse, eller fordi vi er sultne. Sure, fordi Günter og Hans oppfører seg som to små gutter som konkurrerer i å tisse lengst. Som om det å tisse langt betyr noe - det som betyr noe er å treffe skåla, og å ikke blokkere døra til do....

De tyske motorveiene er fulle av Hans og Günter - og det hjelper ikke på mitt humør at arbeidsforholda sikkert er tøffe, og at de må rekke ei ferje et sted. Det hjelper ikke i det hele tatt, når de blokkerer veien fordi de skal kjøre forbi noen, og skremmer oss som er små når de plutselig legger seg ut. Ikke i det hele tatt hjelper det.

Det hjelper litt å strikke, faktisk. Man kan strikke sånn at man glemmer at man egentlig skal tisse, og man kan se på stikketøyet for å slippe å se på de store bilene som kjører alt for fort, men ikke fort nok. Riktignok forutsetter det at man strikker i bil at man er passasjer - det er en viktig forutsetning, hvis man ikke vil være mer skummel enn Günter på de tyske motorveiene.

Så jeg strikket en Günter. Han er litt i slekt med Snoppe - i alle fall har han ingen bukser på. Det er fordi han har veldig dårlig tid når han skal tisse - han hopper bare ut av bilen på en rasteplass, og stiller seg ved siden av en annen lastebilsjafør, og så ser de hvem som kan tisse lengst. Han har korte armer - det er for at han ikke skal bli frista til å holde hendene på noe annet enn rattet når han kjører - da kan det nemlig bli enda farligere. Og så har han hvite sokker på.

Og etterhvert som jeg strikket, og ble litt mer kjent med Günter, begynner jeg å håpe at han skal rekke hjem til familien før minsteungen skal sove, sånn at han kan gi henne en nattaklem, særlig siden han bare skal være hjemme en natt før han skal ut på enda en tur. Og jeg tenker at for henne er han en hyggelig pappa med litt skjegg som stikker henne på kinnet når han klemmer henne om kvelden, og hun vet ikke at jeg synes han er skummel og dum som kjører alt for farlig på motorveien.

Og mens man sitter og lager historier om trailersjafører og familiene deres, og strikketøyet vokser, løser køen seg litt, for en liten stund. Og man kommer til en bensinstasjon der de både har do og kaffe, og humøret svinger fra veldig sur til litt blid ...

.

onsdag 9. juli 2008

Noen elsker Vibeke...

.


Noen elsker Vibeke i Svendborg. Noen elsker Vibeke så mye at han eller hun har brukt flere meter av en vegg til å si det. Det er jo å håpe at Vibeke setter pris på dette, og uansett om hun elsker tilbake eller ikke, finnes det en der ute som vil at alle skal vite at hun eller han elsker Vibeke.

Og om det nå ender med at hun eller han som elsket Vibeke så mye at det måtte skrives med rødt på veggen slutter å elske Vibeke, vil det stå der og minne om at noe som forhåpentligvis var godt. Og jeg tenker at de er heldige, både Vibeke og forfatteren. Jeg håper i alle fall at de er heldige, i virkeligheten kan det jo faktisk være en psykopat som forfølger Vibeke som har skrevet dette.

Jeg velger å tro at Vibeke er heldig, og at Vibeke ble glad (og sikkert litt flau) da hun så dette, og at hun smilte til forfatteren, sånn at han eller hun ble glad også.

Og jeg kom til å tenke på Magli Elster, og diktet om den tyrkiske piken i Zagreb, hun som gikk på hendene. Og jeg tenker at man jammen elsker noen høyt når man tenker på å hinke til Drammen på et ben...

Erklæring
En tyrkisk pike i Zagreb ble forelsket
og fortalte det til sin elskede
ved å gå på hendene
ved å stå på hendene
flott rundt hele gulvet
før hun begeistret kastet seg i sengen
Kunne jeg gå på hendene,
så gikk jeg på hendene for deg,
rundt hele stuen og bortover veien,
slo kollbøtter frem og tilbake,
og spiste 20 boller uten saft og vann eller brus
og hinket til Drammen på et ben.
Da ville du vel forstå at jeg elsket deg.
- Magli Elster

.